ویژگیها و انواع متریال در اجرای رنگ پلاستیک و اکریلیک کدامند؟
اجرای رنگ پلاستیک و اکریلیک تشابه زیادی با هم دارند و دلیل این تشابه این است که هر دو این رنگها بر پایه آب هستند. در این مطلب در مورد ویژگیهای این دو نوع رنگ و مزایا و معایب هر کدام صحبت میکنیم. سپس انواع متریال در اجرای رنگ پلاستیک و اکریلیک و میزان دوام هر دو نوع رنگ را مورد بررسی قرار میدهیم.
اجرای رنگ پلاستیک چه ویژگیهایی دارد؟
استفاده از رنگ پلاستیک برای رنگآمیزی از گذشته کاربرد زیادی داشته و امروزه استفاده از آن کاهش یافته است. ولی به دلیل مزایایی که دارد، کاربرد کم خود را حفظ کرده است. اجرای رنگ پلاستیک نسبتا راحت و کم دردسر بوده و سرعت اجرای آن بالا است. بنابراین برای افرادی که در انجام فعالیتهای نوسازی ساختمان خود عجله داشته باشند، گزینه مناسبی خواهد بود. همچنین از نظر اقتصادی به صرفهتر از سایر انواع رنگ است.
چرا اجرای رنگ پلاستیک برای سقف کاربرد دارد؟
یکی از بیشترین کاربردهای رنگ پلاستیک در رنگآمیزی سقف ساختمان است. به دلیل اینکه رنگهای پلاستیک قابل شستشو نیستند و سقف ساختمان جزو فضاهایی است که کمتر دچار آلودگی میشود. همچنین نیازی به وجود قابلیت ضدآب برای سقف نیست و از این بابت هم رنگ پلاستیک میتواند برای سقف بسیار مناسب باشد.
اجرای رنگ پلاستیک برای سقف چه مزایایی دارد؟
- قیمت مناسب و به صرفه
رنگ پلاستیک قیمت پایینتری نسبت به سایر انواع رنگ موجود در بازار دارد. همچنین به دلیل قابلیت پوشش زیاد سطوح، هزینهی اجرای آن تقریبا معادل نصف هزینهی اجرای رنگ روغن و اکریلیک میشود.
- سرعت بالای اجرا
رنگ پلاستیک به دلیل پایه آب بودن به سرعت خشک میشود. به همین دلیل در زمان کمتری قابل اجرا است.
- بوی نامطبوع کم
به دلیل اینکه رنگ پلاستیک در آب حل میشود، به حلال نفتی که موجب بوی نامطبوع در رنگ روغنی میشود نیازی ندارد.
- پوشش مناسب سطوح
بر خلاف رنگ روغنی که موجها و ایرادهای ناشی از مشکلات گچبری روی سطوح را به راحتی نشان میدهد، رنگ پلاستیک به دلیل مات بودن مانع از نشان دادن چنین ایرادهایی میشود.
- دوستدار محیط زیست
همانطور که گفتیم رنگ پلاستیک نیازی به حلال نفتی که برای محیط زیست مضر است، ندارد.
اجرای رنگ پلاستیک برای سقف چه معایبی دارد؟
- عدم قابلیت شستشو
رنگهای پلاستیک به دلیل قابلیت پایه آب بودن، توسط آب شسته و از بین میروند، بنابراین نمیتوان از آب برای شستشوی این نوع رنگ استفاده کرد.
- دوام پایینتر
به طور کلی کیفیت و ماندگاری رنگ پلاستیک نسبت به سایر انواع رنگ کمتر است.
- جذب بیشتر آلودگیها
این نوع رنگ آلودگی را به خود جذب میکند که این ویژگی در کنار قابلیت شستشوی پایین ترکیب مناسبی را ایجاد نمیکند.
- نامناسب برای سطوح فلزی و چوبی
رنگ پلاستیک به دلیل عدم ماندگاری، گزینهی مناسبی برای سطوح چوبی و فلزی نیست. مخصوصا اگر در معرض آب و هوای بیرون قرار داشته باشند.
انواع متریال در اجرای رنگ پلاستیک کدامند؟
همانطور که گفتیم، رنگهای پلاستیک بر پایه آب است و در دو نوع تمام پلاستیک و نیمه پلاستیک در بازار موجود هستند که تفاوتهایی از نظر ویژگیها با هم دارند. البته رنگ پلاستیک از نظر متریال دو نوع درجه یک و درجه دو را نیز شامل میشود و همانطور که مشخص است تفاوت این دو از نظر دوام، کیفیت و قیمت خود را نشان میدهد.
به طور کلی رنگ پلاستیک در برابر رطوبت و آب مقاوم نیست، ولی مقاومت رنگ تمام پلاستیک بیشتر از نوع نیمه پلاستیک است. به علاوه رنگ تمام پلاستیک تا حدودی قابلیت شستشو دارد و کیفیت بهتری هم (در حد رنگ اکریلیک) برای روی سطوح خواهد داشت. ولی این نوع رنگ را نمیتوانید به راحتی در بازار پیدا کنید.
رنگ نیمه پلاستیک در مقایسه با نوع تمام پلاستیک آن مقاومت کمتری در برابر رطوبت از خود نشان میدهد و به طور کلی دوام کمتری دارد. ولی نکتهی جالب این است که پرکاربردتر از رنگ تمام پلاستیک بوده و علاوه بر اینکه به راحتی در بازار پیدا میشود، قیمت کمتری هم نسبت به رنگ تمام پلاستیک دارد.
اجرای رنگ اکریلیک در کدام قسمتهای ساختمان کاربرد دارد؟
از رنگ اکریلیک به عنون پرطرفدارترین رنگ ساختمانی یاد میشود. این نوع رنگ به دلیل انعطاف بالا هم در نمای داخلی و هم در نمای خارجی ساختمان کاربرد دارد. ویژگی جالب رنگ اکریلیک این است که هم در نوع بر پایه آب و هم در نوع بر پایه روغن وجود دارد. ولی رنگ اکریلیک دارای پایه آب، از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
اجرای رنگ اکریلیک برای دیوار چه مزایایی دارد؟
رنگهای اکریلیک مزایای زیادی دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قابلیت شستشو
این نوع رنگها به صورت کامل قابل شستشو هستند. به گونهای که برای تمیز کردن آنها میتوان از مواد شوینده هم استفاده کرد.
- بدون بوی نامطبوع
رنگهای اکریلیک هم چون فاقد حلالهای نفتی مضر هستند، در هنگام اجرا بوی کمتری نسبت به رنگ روغنی تولید میکنند. به همین دلیل برای رنگآمیزی اتاق خواب، نشیمن و حتی اتاق کودکان بسیار مناسب است.
- پوشانندگی بالا
این نوع رنگ قابلیت خوبی از نظر پوشانندگی سطوح و لکهها و عیوب روی دیوار دارد.
- ماندگاری مناسب
رنگ اکریلیک به دلیل مقاوم بودن در برابر نور خورشید و نفوذ رطوبت، دوام و ماندگاری نسبی خوبی دارد.
اجرای رنگ اکریلیک برای دیوار چه معایبی دارد؟
البته این رنگها معایبی هم دارند. برخی از این معایب عبارتند از:
- نامناسب بودن برای برخی از سطوح
اجرای رنگ اکریلیک برای چارچوبها و درها مناسب نیست و در برخی موارد هم امکان پیادهسازی بر روی سطوح براق را ندارد.
- قابلیت شستشوی کمتر در مقایسه با رنگ روغنی
با وجودی که رنگ اکریلیک قابلیت شستشو دارد، ولی تمیز کردن آن مانند رنگ روغنی به راحتی و سهولت امکانپذیر نیست.
- دوام کمتر در مقایسه با رنگ روغنی
این نوع رنگ به دلیل امکان پوسته پوسته شدن در اثر مرور زمان، ماندگاری کمتری نسبت به رنگهای روغنی از خود نشان میدهد.
انواع متریال در اجرای رنگ اکریلیک کدامند؟
رنگهای اکریلیک هم مانند رنگ روغنی در انواع براق، نیمه براق، و مات تولید و عرضه میشوند. البته این نوع براق آن به اندازهی رنگهای روغنی براق نیستند.
رنگ اکریلیک براق، در رنگآمیزی نمای خارجی ساختمانها کاربرد زیادی دارد. که دلیل آن هم درخشش و براق بودن این نوع رنگ است. همین درخشش و زیبایی موجب شده در اجرای نقاشی بخشهایی از نمای داخلی ساختمان هم طرفداران زیادی داشته باشد. البته فراموش نکنید که درخشش رنگ اکریلیک براق از رنگهای روغنی کمتر است.
رنگهای اکریلیک براق در برابر شرایط جوی بیرونی مانند نور خورشید و باران و برف مقاومت بالایی دارند و تا چندین سال دوام میآورند. همچنین میتوان روی قابلیت چسبندگی بالا و سرعت مناسب اجرای این نوع رنگ حساب کرد. مهمترین نقطه ضعف رنگ اکریلیک براق نشان دادن عیوب و برجستگیهای سطوح است.
رنگ اکریلیک مات هم میتواند به منظور پوشش دیوارها و سقف مورد استفاده قرار گیرد. محصوصا سقف که در صورت مات بودن نمای زیباتری به دکوراسیون داخلی ساختمان میبخشد. به علاوه این نوع رنگ به دلیل قابلیت پوشش وسیع سطوح برای فضاهایی مانند سقف و دیوار سالنهای بزرگ و حتی پارکینگ ساختمانها که رنگ زیادی مصرف میکند، بسیار مناسب و دارای صرفه اقتصادی است.
مزیت دیگر رنگ اکریلیک مات چسبندگی بالا، خشک شدن سریع و مقاومت در برابر نور خورشید، رطوبت و مرور زمان است. از معایب آن هم میتوان به جذب گرد و غبار و کثیف شدن به دلیل ناصافی سطح رنگ شده با رنگ اکریلیک مات اشاره کرد. به علاوه قابلیت شستشوی این نوع رنگ پایین است.
رنگ اکریلیک نیمه براق هم به دلیل ماندگاری بالا در اجرای نقاشی ساختمان هم در فضای خارجی و هم در فضای داخلی کاربرد دارد. به علاوه به دلیل قابلیت درخشش متوسط، میتواند به عنوان جایگزین رنگ روغنی هم عمل کند. مخصوصا اینکه مقاومت این نوع رنگ در برابر نور خورشید از رنگهای روغنی بیشتر و مقاومت خوبی هم در برابر نفوذ آب و رطوبت دارد.
همچنین رنگ اکریلیک نیمه براق عیوب سطوح را کمتر از نوع براق نشان میدهد و در مقایسه با نوع مات رنگ اکریلیک درخشش بیشتری دارد. این ویژگیها به همراه مزایایی مانند مقاومت در برابر پوسته پوسته شدن ناشی از فرسایش، رطوبت و مرور زمان، چسبندگی بالا، قابلیت شستشوی مناسب و سرعت مناسب اجرا موجب شده رنگ اکریلیک نیمه براق کاربرد بالایی در اجرای دیوار و سقف و همچنین سطوح گچی، سیمانی، چوبی و حتی آجری داشته باشد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که این نوع رنگ نسبت به رنگ روغنی قابلیت شستشوی پایینتر و درخشش کمتری دارد.
میزان دوام اجرای رنگ پلاستیک و اکریلیک روی دیوار چند سال است؟
به طور کلی میتوانید برای مدت حداقل ۵ سال روی ماندگاری رنگهای پلاستیک و اکریلیک روی سطوح مورد نظرتان حساب کنید. البته در صورت رعایت مواردی مانند استفاده از برند درجه یک رنگ، اجرای رنگ پلاستیک و اکریلیک روی دیوار و سقف توسط کارشناس حرفهای نقاشی ساختمان و نگهداری مناسب توسط خودتان، میتوان این مدت را برای چند سال دیگر نیز تمدید کرد.