اول از همه، شما باید بدانید که پتینه روی دیوار چه معنایی دارد. در این زمینه باید گفت که پتینه بازی با رنگ ها و بافت هاست اما وقتی وارد عرصه هنر می شود، نقاشی به سبک قدیمی است. در اصل پتینه کاری روی دیوار به معنای ایجاد رنگ دلخواه و تطبیق آن با طراحی خانه است که می تواند فضای خانه را مجلل تر و در عین حال کلاسیک تر جلوه دهد. در واقع باید گفت اجرای پتینه دیوار هنری در دسترس است که به هر شیئی رنگ و طعمی تاریخی می بخشد. تصور اینکه بتوان با بازی با رنگ ها طرح و بافت یک شی را تغییر داد سخت است، اما در کارهای عتیقه به راحتی می توان این کار را انجام داد. ایجاد جلوه چرم، سنگ، آجر، گرانیت، چوب، برنز و هر فلز دیگر بر روی انواع اشیاء کاری است که در آثار عتیقه صورت می گیرد. این اشیا می توانند خاطرات زیادی را برای ما زنده کنند. در نهایت باید بگوییم که این هنر باعث آسیب فیزیکی می شود نه پایان عمر دستگاه های ما.
لینک های مفید: اجرای رنگ روغنی
انواع پتینه دیوار
تکنیک راه راه دیوار برای پتینه کاری
این روش یکی از پرطرفدارترین روش هایی است که هزینه های بالایی دارد و با تمرین و تجربه کمتری می توانید آن را انجام دهید. می توانید روی سطح آن نوار چسب بچسبانید و فاصله بین آنها را با بقیه قسمت ها برابر کنید و سپس آن قسمت ها را رنگ کنید.
تکنیک پتینه با رنگ
کار مورد نظر باید در ابتدا رنگ آمیزی شود. برای این کار باید سطح مورد نظر را بسازید و برای پایه می توانید از بتونه و آسیاب استفاده کنید. در مرحله بعد، سطح برای رنگ آمیزی آماده است و می توانید سطح را با غلتک، پمپ یا قلم مو رنگ کنید.
تکنیک پتینه با پارچه
میتوانید بعد از اینکه سطح مورد نظر را رنگ کردید و سطح آن خشک شد، می توانید یک اسفنج یا پارچه پارچه ای و کمی رنگ روی سطح بزنید تا طرح مورد نظر زنده شود.
تکنیک پتینه بدون رنگ
پاک کردن رنگ از روی سطح یک نوع پتینه است و برای این روش ابتدا باید سطح را رنگ کرد و این رنگ آمیزی نیز نیاز به پشتی دارد که باید با بتونه و سمباده زدن سطح را انجام دهید.
تکنیک پتینه کاری با ورق طلا و ورق نقره
در گذشته برای ظروف پتینه از ورق های طلا و نقره استفاده می شد اما امروزه این تکنیک برای سقف ها به خصوص سقف کاذب یا گچ گزینه بسیار مناسبی است. برای تکمیل، به ورق های طلا یا نقره، قلم مو و چسب پتینه نیاز دارید.
لینک های مفید: خدمات نقاشی ساختمان
تکنیک نقاشی کلاسیک
نقاشی کلاسیک هم از دیگر تکنیک هاست که البته زیبایی در آن بیشتر است و این زیبایی به خاطر نقاشی هایی است که استاد با پتینه روی سطح می کشد. این تکنیک عمدتاً برای سقف ها استفاده می شود و نقاشی هایی مانند گل ها، فرشتگان و خدایان رومی روی سقف نقاشی می شوند. هزینه این تکنیک بسیار بالا است و به مواد و زمان صرف شده برای این نقاشی کلاسیک مربوط می شود.
تکنیک پتینه کاری سنگ
این یکی از انواع تکنیک پتینه است و میتوان آن را به روش های مختلف اجرا کرد و بر اساس این روش ها مواد مختلفی مورد نیاز است. انواع رنگ یا خمیر پتینه از جمله موادی است که برای این تکنیک مورد نیاز است. راه های زیادی که می توانید طرح سنگ را پیاده سازی کنید به مهارت شما بستگی دارد.
تکنیک کاردک پتینه
تکنیک بعدی که می خواهیم در مورد آن صحبت کنیم استفاده از پتینه با کاردک است که از نظر قیمت و ابزار و همچنین تجربه کار چندان سختی نیست و به راحتی می توانید آن را اجرا کنید. برای اینکه در انتها کار بهتری ببینید بهتر است با کاردک فشار دهید تا رنگ جدا شود و سطح آن قدیمی به نظر برسد. البته تکنیک پارچه مرطوب بیشتر برای سطوحی مناسب است که رنگ روی آنها خشک نشده باشد.
پتینه گچبری
این نوع تکنیک با خمیر انجام می شود و پلاست به معنای خمیر است که عنصر اصلی در اجرای این تکنیک است و از طریق هنر کار با پتینه روی سطح می توان به نقوش مختلفی پی برد. در این تکنیک دو گروه گچبری صاف و برجسته وجود دارد که با یکدیگر متفاوت هستند و بیشتر آن با نوع برجسته انجام می شود که به پتینه برجسته یا بافت معروف است.
انواع طرح های پتینه
انواع طرح های پتینه عبارتند از :
- تکنیک راه راه دیوار برای پتینه کاری
- تکنیک پتینه با رنگ
- تکنیک پتینه با پارچه
- تکنیک پتینه بدون رنگ
- تکنیک پتینه کاری با ورق طلا و ورق نقره
- تکنیک نقاشی کلاسیک
- تکنیک پتینه کاری سنگ
- تکنیک کاردک پتینه
- پتینه گچبری
- زمان اجرا
همانطور که در بالا ذکر شد قیمت پتینه کاری نسبت به سایر دیوارپوش ها بیشتر است و به همین دلیل اغلب به عنوان عنصر تزئینی در قسمت کوچکی از فضا استفاده می شود. همچنین استفاده از پتینه زیاد یا استفاده از آن در تمام فضا توصیه نمی شود. چون پتینه کاری اغلب طرح دار است و بافت خاصی دارد. در این صورت اگر در اتاق های خاصی استفاده شود جلوه زیباتری ایجاد می کند. به دلیل همین طرح های پتینه زود اجرا و انجام میشوند .
ابزار های اجرای پتینه
ابزارهای اجرای پتینه عبارتند از :
- ماسک
- دستکش
- پیشبند
- عینک ایمنی
- میز کار
- حوله های کاغذی و پارچه ای
- تفنگ حرارتی
- مخازن مخلوط کردن رنگ ها
- مخازن اندازه گیری
- برس رنگ
- اسپری رنگ
باید توجه داشته باشیم که امروزه استفاده از پتینه دیواری و اجرای پتینه کاری روی دیوار بسیار موفق است. در واقع ایجاد نمای سنگ، آجر، گرانیت، چوب، برنز و هر فلز دیگری بر روی انواع اشیاء کاری است که در کارهای آنتیک انجام می شود. به طور معمول، استفاده از پتینه روی دیوار می تواند به عنوان یک مانع رطوبت نیز عمل کند. به همین دلیل امروزه در نقاشی ساختمان و طراحی داخلی، رنگ های پیتنی یکی از بهترین انتخاب ها در صنعت نقاشی ساختمان محسوب می شوند.